آجیلها به دلیل چربی بالا و بافت خاص، در معرض فساد، کپک زدگی و جذب آلودگی های محیطی قرار دارند. مصرف آجیل آلوده یا کهنه میتواند منجر به مسمومیت، آلرژی و حتی بیماریهای خطرناکی مانند مسمومیت با آفلاتوکسین (سموم قارچی) شود.
مصاحبه مهندس مسعود احتشامی مدیر سلامت محیط کار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد؛
نکات بهداشتی مهم در خصوص « آجیل»
به گزارش صدای جنوب؛مهندس مسعوداحتشامی بیان کرد:آجیل، به عنوان نمادی از سلامت، شادی و مهمان نوازی، جایگاه ویژه ای در سفره های ما ،بویژه در ایام جشن نوروز دارد. اما این خوراکی مغذی زمانی ارزش واقعی خود را نشان میدهد که با رعایت اصول بهداشتی تهیه، نگهداری و خریداری شود. در این مطلب و این زمان میخواهیم درباره ی مسئولیت مشترک خریداران و فروشندگان در حفظ سلامت این محصول صحبت کنیم.
مدیرسلامت محیط کارمعاونت بهداشتی علوم پزشکی استان در باب اهمیت رعایت بهداشت در خرید آجیل گفت:آجیلها به دلیل چربی بالا و بافت خاص، در معرض فساد، کپک زدگی و جذب آلودگی های محیطی قرار دارند. مصرف آجیل آلوده یا کهنه میتواند منجر به مسمومیت، آلرژی و حتی بیماریهای خطرناکی مانند مسمومیت با آفلاتوکسین (سموم قارچی) شود.
وی درخصوص نکات کلیدی برای خریداران واینکه چگونه آجیل سالم انتخاب کنیم؟افزود:
۱. از مغازه های دارای پروانه ی بهداشت و بازرسی شده خرید کنید.
هرگز از دوره گردان و ماشین های کنار خیابان و جاده ها خرید نکنید.
به نظافت محیط فروش، ظروف نگهداری آجیل و لباس فروشنده توجه کنید.
۲. از خرید آجیل های رنگ شده یا بی رنگ خودداری کنید (مثل پسته های سفید غیرطبیعی یا بادامهای براق شده).
لکه های سفید، سبز یا سیاه روی آجیل نشانه ی کپک زدگی است.
آجیل تازه باید عطر طبیعی داشته باشد. بوی ترشیدگی یا ماندگی هشداردهنده است.
۳. آجیل های پوست دار (مانند تخمه یا فندق) را تَرَک خورده یا کهنه نخرید.
آجیل های مغز شده را در صورت امکان، از فروشگاه هایی تهیه کنید که آنها را در یخچال نگهداری میکنند.
۴. نمک و شکر زیاد نه تنها برای سلامت مضر است، بلکه ممکن است برای پوشاندن کهنگی آجیل استفاده شود.
۵.آجیل را در ظرف های دربسته ی شیشه ای یا فلزی، دور از نور و رطوبت نگه دارید.برای نگهداری طولانی، آنها را در یخچال یا فریزر قرار دهید.
مهندس احتشامی توصیه هایی به فروشندگان محترم آجیل دارد وبیان میکند:شما به عنوان تأمین کنندگان سلامت جامعه، مسئولیت سنگینی دارید لذا لازم این مسائل را رعایت نمایید؛
۱.از ظروف دربدار و ضدزنگ برای نگهداری آجیل استفاده کنید.
آجیل ها را دور از گردوغبار، حشرات و نور مستقیم خورشید قرار دهید.
۲. آجیل ها را از تأمین کنندگان معتبر و دارای مجوز بهداشت تهیه کنید.
از افزودن رنگ، اسانس یا نمک اضافه برای پوشاندن کهنگی خودداری کنید.
۳. آجیل های مغز شده را در دمای زیر ۲۵ درجه سانتیگراد و در محیط خشک نگهداری کنید.
از انبارهای مرطوب یا گرم برای ذخیره سازی اجتناب کنید.
۴. قاشق ها یا ظروف سرو ویا تحویل آجیل را روزانه ضدعفونی کنید.
از دستکش یکبارمصرف هنگام سرو آجیل به مشتریان استفاده نمایید.
وی هشدارهای مهم درموردخریدآجیل را گوشزد میکندواظهاردارد:
آجیل های فله ای که در طرف های سر باز و در معرض آلودگی های خیابانی فروخته میشوند، خطرناکند!
مصرف آجیل کپک زده، حتی پس از شستشو، سموم خطرناکی را وارد بدن میکند.
کودکان، سالمندان و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف، بیشتر در معرض خطر هستند.
مهندس احتشامی در سخن پایانی خود میگوید:
آجیل، هدیه ای از طبیعت برای سلامتی ماست. بیایید با آگاهی و مسئولیت پذیری، این هدیه را به فرصتی برای تندرستی با تغذیه ای سالم تبدیل کنیم.
پس؛
خریداران عزیز: سلامت شما با انتخاب های کوچکتان تعیین میشود. و با توجه به موارد پیشگفت هر گونه تخلف بهداشتی را به سامانه تلفنی ۱۹۰ وزارت بهداشت اعلام نمایید.
فروشندگان گرامی: اعتبار شما به کیفیت و بهداشتی بودن محصولات تان گره خورده است. با همکاری یکدیگر، میتوانیم جامعه ای سالم تر و شادتر بسازیم.