چالشهای مدیریت پسماند در شهرستان کهگیلویه بزرگ با حضور مسئولان و هم اندیشی فرمانداران و مسئولان شهرستان های کهگیلویه،چرام و لنده بررسی و ضرورت تغییر روشهای سنتی دفن پسماند و استقبال از فناوریهای نوین تأکید شد.
صدای جنوب:
در این نشست به ناکارآمدی قوانین موجود و نیاز به نظارت دقیق بر فعالیتهای بخش خصوصی اشاره و خواستار همکاری همهجانبه نهادها و مردم برای بهبود وضعیت مدیریت پسماند، ضرورت جذب سرمایهگذار برای احداث کارخانه بازیافت، جابه جایی محل دفن زباله اشاره و مسئولان و متولیان امر خواستار اقدام های فوری در این زمینه شدند.
چالش های مدیریت پسماندکهگیلویه؛از قوانین دست وپاگیر تا ضرورت همکاری بین بخشی
بالا بودن سرانه تولید زباله، نبود کارخانه پسماند در حال فعالیت، اصولی نبودن دفن زباله در برخی سایت ها و حصار نشدن تقریبا تمام جایگاه های جمع آوری از چالش های مدیریت پسماند در کهگیلویه و بویراحمد محسوب می شود.
گسترش شهرنشینی و افزایش جمعیت در شهرها همواره با خود مشکلات مختلفی به همراه داشته که یکی از آنها وجود پسماندها و زبالههای شهری است که مشکلات اجتماعی و زیست محیطی فراوانی را به وجود آورده است.
زبالهها و پسماندهای شهری در صورتی که به شیوه اصولی و علمی دفن نشوند بهعنوان یک مشکل و حتی یک بحران در بحث آلودگیهای خاک، آب و هوا پدیدار شود.
حجتالاسلام وحدانیفر، امام جمعه دهدشت، در این جلسه با انتقاد از تأخیر در انجام اقدامات لازم، بر اهمیت مدیریت صحیح پسماند تأکید کرد.
وی با بیان اینکه تصرفات بشر در زمین مانند سدسازی، برداشت آب و قطع درختان، به زمین آسیبهای جدی وارد کرده است، افزود: پسماند سالانه ۸۷ هزار میلیارد تومان به کشور آسیب میزند و ۸۰ درصد زبالهها به روشهای قدیمی از بین میروند.
حجتالاسلام وحدانیفر همچنین به خطرات ناشی از شیرابه زبالهها اشاره کرد و گفت: این شیرابهها وارد خاک میشوند و در چرخه طبیعی به بدن انسان راه پیدا میکنند و زیستبوم ما را دچار آسیب جدی میکنند.
وی هشدار داد : اگر منطقه حفاظتشده خاییز نبود، زبالهها میتوانستند وحوش را از بین ببرند. امام جمعه دهدشت با انتقاد از کوتاهی در مسئله محیط زیست، به ویژه در جمعآوری زباله، تصریح کرد: شهرداران باید فرهنگسازی کنند و آموزشها را جدی بگیرند.
مدیریت پسماند از معضلات جهانی است و فرهنگ تفکیک زباله از مبدأ هنوز به درستی آموزش داده نشده است.
وی با اشاره به وضعیت بحرانی در دهدشت گفت: این شهر با قدمت بالای یک قرن هنوز جمعآوری زباله بهصورت اصولی انجام نمیشود و انتقال زباله به بیماریهای مختلف از جمله سرطان و بیماریهای پوستی و عفونی منجر شده است.
حجتالاسلام وحدانیفر در پایان خواستار همکاری شهرداران برای انجام کار مشترک شد و تأکید کرد: شهرداری دهدشت باید بهعنوان نمونه در این زمینه عمل کند و مشاور باید طرح را ظرف کمتر از ۶ ماه ارائه دهد تا قبل از تابستان به نتیجه برسیم.
همچنین محیط زیست باید گزارش فصلی تهیه و پیگیری کند. دیانتی نیز در جلسه پسماند بر ضرورت تعیین تکلیف این مسئله و اهمیت همکاری همگانی در حفظ محیط زیست تأکید کرد.
وی با اشاره به اصل ۵۰ قانون اساسی گفت: حفظ محیط زیست باید بهعنوان یک وظیفه همگانی در نظر گرفته شود و نباید تنها بر عهده سازمان محیط زیست باشد.
مدیرکل محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه پاکسازی مناطق از زباله باید در اولویت قرار گیرد، افزود: ما باید محیط زیست را بهعنوان خانه خود بدانیم و در این راستا اقدام کنیم.
دیانتی همچنین بر ضرورت جمعآوری زبالهها در مناطق گردشگری تأکید کرد و گفت: باید با هماهنگی دهیاران و شهرداران، جمعآوری زبالهها بعد از تعطیلات بهطور جدی دنبال شود. وی در ادامه به خطرات شیرابه زبالهها اشاره کرد و گفت: شیرابه زبالهها نباید به سد کوثر وارد شود، زیرا این مسئله میتواند به سلامت آب و محیط زیست آسیب جدی وارد کند.
دیانتی از تمامی نهادها و مردم خواست تا در راستای حفظ محیط زیست و مدیریت صحیح پسماند همکاری کنند و بهطور فعال در پاکسازی مناطق مختلف شرکت کنند. روح الله عزیزی رییس محیط زیست شهرستان همچنین در این جلسه با اشاره به عدم اجرای مصوبات جلسات گذشته، بر ضرورت توجه به وضعیت مدیریت پسماند تاکید کرد.
وی با اشاره به سرانه تولید زباله در جهان که ۲۵۰ گرم به ازای هر نفر است، گفت: متاسفانه در ایران این عدد به ۹۰۰ گرم میرسد و در استان کهگیلویه و بویراحمد این میزان به ۱۱۰۰ تا ۱۳۰۰ گرم افزایش یافته است.
عزیزی افزود: این آمار نشاندهنده نیاز فوری به برنامهریزی و مدیریت صحیح در حوزه پسماند است. رئیس محیط زیست کهگیلویه به تشابه اقلیمی سه شهرستان اشاره کرد و گفت: تجمیع سایتهای زباله میتواند کمک بزرگی به حفظ محیط زیست و بهبود وضعیت پسماند در این مناطق باشد.
محمود دژکامه معاون هماهنگی عمرانی فرماندار چرام در نشست بررسی وضعیت مدیریت پسماند شهرستان، با بیان اینکه چرام یکی از شهرستانهای برتر در این حوزه محسوب میشود، تأکید کرد : محیط زیست چرام بهصورت فعال پیگیر مسائل مربوط به پسماند است و هم اینک پسماند رها شده در محورهای مواصلاتی شهرستان وجود ندارد.
وی همچنین به همکاریهای شهردار چرام و بخشدار در زمینه مدیریت پسماند اشاره کرد و گفت: این دو نهاد توجه ویژهای به مسائل مربوط به پسماند دارند و تلاش میکنند تا مدیریت بهینهای در این زمینه داشته باشند.
دژکامه با انتقاد از مدیریت سنتی دفن پسماند زباله و نخاله، تصریح کرد: این روش دیگر پاسخگو نیست و باید از بخش خصوصی و روشهای نوین استقبال کنیم. وی همچنین بر لزوم نظارت دقیق بر فعالیتهای بخش خصوصی تأکید کرد و افزود: زمانی که بخش خصوصی وارد این حوزه میشود، بیشتر منافع خود را در نظر میگیرد و در نهایت مدیریت پسماند به عهده شهرداری میافتد، در حالی که سود کلان این فعالیتها به جیب بخش خصوصی میرود.
معاون عمرانی چرام در ادامه به ناکارآمدی قوانین موجود اشاره کرد و گفت: زبالههای رها شده به ضعف در اجرای قوانین برمیگردد. جرایم گذشته برای امروز بازدارنده نیست و نیاز به بازنگری و اصلاح دارد تا بتوانیم به بهبود وضعیت مدیریت پسماند در شهرستان کمک کنیم.
علی بازی شهردار چرام در این نشست با اشاره به چالشهای موجود در مدیریت پسماند شهرستان، اعلام کرد که شهرداری آماده است تا برای بهبود وضعیت مدیریت پسماند هر هزینهای را متقبل شود.
وی با بیان اینکه جایگاه زباله همواره مورد اعتراض مردم قرار دارد، تأکید کرد: مدیریت صحیح پسماند میتواند به کاهش این نارضایتیها کمک شایانی کند و به بهبود کیفیت زندگی شهروندان منجر شود. شهردار چرام همچنین بر لزوم همکاری تمامی نهادها و مردم در راستای بهینهسازی مدیریت پسماند تأکید کرد و گفت: ما به دنبال ایجاد تغییرات مثبت در این حوزه هستیم و به همین منظور، آمادهایم تا از روشها و فناوریهای نوین بهرهبرداری کنیم.
همچنین سلمان رنجبر، شهردار لنده، با اشاره به برگزاری جلسهای مشابه در دو سال گذشته، گفت: از آن جلسه برکات چندانی حاصل نشد و امروز جمع شدهایم تا همفکری کنیم و در راستای شیوه صحیح مدیریت پسماند اقدام کنیم.
وی با تأکید بر اهمیت تعیین یک پایلوت برای مدیریت پسماند، اظهار داشت: باید شخصی را مشخص کنیم که بهصورت ماهانه پیگیریهای لازم را انجام دهد و روند کار را نظارت کند. رنجبر همچنین به ضرورت انتخاب محل احداث سایت مدیریت پسماند اشاره کرد و افزود: محل احداث سایت باید از نظر مسافت برای سه شهرستان صرفه اقتصادی داشته باشد تا بتوانیم بهصورت بهینه از منابع استفاده کنیم.
شهردار لنده در ادامه گفت: شهرداران نباید در الفبای هزینهها بمانند و باید به تأمین اعتبار در سطح استان و ملی توجه کنند. مانند طرح یاسوج که نباید زمینگیر شود.
معاون فرماندار لنده در جلسهای که به بررسی طرحهای توسعهای شهرستان اختصاص داشت، با اشاره به خروجی نامطلوب جلسه دو سال پیش، بر لزوم ارائه طرحهای مطالعاتی کاربردی تأکید کرد. سید امین شفایی بیان داشت: اولین قدم برای پیشبرد این طرحها، واگذاری آنها به یک شرکت ذیصلاح است تا از تخصصهای لازم بهرهمند شویم.
بخشدار مرکزی لنده همچنین به موضوع تأمین اعتبار اشاره کرد و گفت: طرحهای موجود باید با توجه به شاخصهای جمعیت و وسعت شهرستانها اعتبار لازم را دریافت کنند. در این جلسه، متأسفانه بحث تأمین اعتبار تجمیعی برای شهرستانها و اعتبار مستقل به طور کامل باز نشد.
وی همچنین به وضعیت روستاهای فاقد دهیاری اشاره کرد و افزود: باید سازوکار مشخصی برای ورود این روستاها به چرخه توسعه و اجرای طرحهای مطالعاتی تعریف شود تا از این طریق بتوانیم به بهبود شرایط زندگی در این مناطق کمک کنیم.
سید حمزه محققزاده، فرماندار شهرستان کهگیلویه، در پایان این جلسه که به بررسی وضعیت مدیریت پسماند اختصاص داشت، با اشاره به چالشهای موجود گفت: رسیدگی به پسماند در جلسات مانده است و اگر چه زحمات زیادی کشیده میشود، اما مشکلاتی که شهرستانها را درگیر کرده، ناشی از سو مدیریت نیست.
چالش های مدیریت پسماندکهگیلویه؛از قوانین دست وپاگیر تا ضرورت همکاری بین بخشی
وی با تأکید بر لزوم همکاری بین استان کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان، پیشنهاد برگزاری یک جلسه مشترک را مطرح کرد و افزود: برای احداث کارخانه بازیافت، راهی جز جذب سرمایهگذار نداریم.
تصفیهخانه دهدشت نیز از معضلات ماست و حدود ۳۰ درصد پسماند را به خود اختصاص میدهد. شیرابه تصفیه میشود، اما خروجی آن مشخص نیست و مجدداً به شیرابه برمیگردد. این همه هزینه اما عملاً نتیجهای ندارد.
محققزاده همچنین به جانمایی محل دفن زباله اشاره کرد و گفت: این محل به سمت سد کوثر میرود و ۸۰ درصد دود غلیظ زباله به دهدشت میآید. برای جابجایی این محل، راهی وجود ندارد.
وی در ادامه مصوبات جلسه را اعلام کرد و گفت: مشاور طرح مدیریت پسماند انتخاب شود و کارشناسان خبرهای در دهدشت داریم که آماده همکاری هستند. محقق زاده همچنین گفت : شهرداری دهدشت به عنوان پایلوت طرح در نظر گرفته شده است و امیدواریم تا پایان شهریور اقدامات لازم انجام شود.
به گزارش صدای جنوب، زباله های شهر ۵۰ هزار نفری دهدشت در فاصله چهار کیلومتری از مرکز شهر و یک کیلومتری روستای طولیان در طبیعت رها و سوزانده میشوند و دود ناشی از آتش آن افزون بر خطرات زیست محیطی به یک تهدید جدی برای سلامت شهروندان شهرستان کهگیلویه تبدیل شده است. درحالی که سرانه تولید زباله براساس استانداردهای جهانی روزانه برای هر شهروند ۵۰۰ گرم است هم اکنون یک کیلو و ۴۰۰ گرم زباله از سوی هر شهروند در شهرستان کهگیلویه تولید می شود که برای کاهش آن همکاری شهروندان ضرورت دارد.