جاذبه های طبیعی شهرستان های سردسیری و گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد همزمان با روز سیزده بدر (روز طبیعت) پذیرای هزاران نفر گردشگر نوروزی شده است
از آنجا که بسیاری از شهروندان عصر روز گذشته به دامن طبیعت رفته اند جمعه شب تفرجگاه های طبیعی شهرستان های گچساران و باشت در یک شب متفاوت مملو از شور و نشاط طبیعت دوستان بود.
شب گذشته برپایی چادر رنگارنگ و افروختن چراغ های دستی در پهنای دشتک دیل، قلات گناوه، آبریگون،شلالدون، کلگه امیر شیخی، سواحل رود رونه و سایر جاذبه های دیدنی این شهرستان ها نشان از اشتیاق شهروندان برای برپایی آیین روز طبیعت داشت.
اینک شادی گردشگران با نوای موسیقی محلی سراسر تفرجگاه های طبیعی را حال و هوایی پرنشاط بخشیده است.
امروز شنبه سیزدهم فروردین مسیرهای ارتباطی منتهی به جاذبه های گردشگری شهرستان های مختلف کهگیلویه و بویراحمد شاهد ترافیک خودروهاست.
چیدن گیاهان کوهی، گره زدن سبزه ها، گرفتن عکس یادگاری، طنین نوای موسیقی های محلی، بازی های بومی شامل کل کل برد، رقص دستمال و چوب بازی، پخت کباب و آش دوغ محلی از برنامه های مرسوم روز طبیعت در این شهرستان هاست.
به باور بسیاری از مردم کهگیلویه و بویراحمد که ۱۳ فروردین روز حضور در طبیعت است و کسی نباید در خانه بماند به همین دلیل قشرهای مختلف اهالی این استان از همان ساعت های اولیه صبح راهی تفرجگاه های طبیعی می شوند.
تلاش مسوولان برای افزایش رفاه گردشگران
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گچساران با قدردانی از اداره امور عشایر گچساران و دهیاری روستای دیل گفت:روز گذشته تاکنون با نصب و راه اندازی مخازن آب مشکل کمبود آب تفرجگاه دشتک دیل در این شهرستان رفع شده است.
رحیم خردمند اضافه کرد: همچنین روز گذشته۳۰۰ کیسه زباله و اقلامی مانند بسته های تبلیغاتی نگهداری طبیعت و مایع دست شویی بین مهمانان نوروزی در مناطق گردشگری این شهرستان توزیع شده است.
توصیه های فعالان محیط زیست
مسوول روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد از شهروندان خواست تا برنامه های خود را در روز طبیعت را طوی مدیریت کنند که جز ردپای آنان اثری نماند.
هادی سینایی افزود: فرهنگ عکس گرفتن از زیبایی های طبیعی چون گل های رنگارنگ و گونه های حیات وحش باید جایگزین چیدن ، شکار یا یادگاری نوشتن روی آنان شود.
وی همچنین به گردشگران توصیه کرد: در سفرهای طبیعت گردی به همراه خود زغال همراه داشته باشند تا نیاز نباشد از چوب های درختان برای گرم کردن غذا استفاده کنند.
سینایی با اشاره به اهمیت خودداری از رهاسازی زباله ها در طبیعت تاکید کرد: کیسه های زباله نیاز دیگری است که باید مسافران حتما در روز سیزدهم فروردین همراه داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه تجزیه ظروف یکبار مصرف سال ها زمان می برد و در این مدت وجود این ظروف باعث آلودگی آب ، خاک و محصولات کشاورزی و در نهایت تهدید برای سلامتی انسان ها می شود از هموطنان خواست تا از استفاده از این ظروف به ویژه رهاسازی آن در طبیعت را به حداقل برسانند.
سینایی تصریح کرد: خوردن ظروف یکبار مصرفی که سبزه در آن کشت شده از سوی دام ها یکی دیگر از پیامدهای رهاسازی آن در طبیعت است که امکان به خطر افتادن سلامت انسان ها بر اثر گوشت و شیر آن وجود دارد.
وی تاکید کرد: همچنین گردشگران از ریختن غذاهای چرب در طبیعت به دلیل احتمال مصرف آن از سوی گونه های حیات وحش پس از چند روز و مسموم شدن آنان خودداری کنند.
وی عنوان کرد: رهاسازی ظروف یکبار مصرف سبزه در طبیعت که در روز سیزدهم فروردین هر سال صورت می گیرد علاوه بر نازیبا کردن سیمای طبیعت باعث آلودگی منابع آب،خاک و تهدید سلامتی انسان ها می شود.
روز طبیعت در ایران باستان
ایرانیان باستان در آغاز سال نو پس از دوازده روز جشن و شادی به یاد دوازده ماه سال، سیزدهم نوروز را که روزی فرخنده است به باغ و صحرا میرفتند و شادی میکردند سنت سیزدهبدر از زمان ساسانیان در ایران رواج پیدا کرده و در دوران صفویه و به ویژه شاه عباس که خود به این آیین علاقه زیادی داشت بیشتر مورد توجه قرار گرفت.
مردم و به ویژه جوانان در این روز با حضور در دشت و صحرا اقدام به گره زدن خوشههای گندم و جو کرده و زمزمه میکنند که سبزی و شادابی تو مال من، زردی و رنجوری من مال تو؛ همچنین در کنار این زمزمه از خداوند درخواست میکنند در این سال زمینه ازدواج پسران و دختران را فراهم کند.
روز سیزدهم هر ماه خورشیدی در گاهشماری ایرانی نیز «تیر روز» نام دارد و ایرانیان از روی خجستگی، این روز را برای نخستین جشن تیرگان سال انتخاب کردهاند