صدای جنوب:
مطالعه و انس با کتاب یکی از مولفههای مهم و تأثیرگذار در پیشرفت انسان است، هیچ فردی نمیتواند در مسیر موفقیت و ترقی علمی قدم بگذارد اما با کتاب و کتابخوانی بیگانه باشد.توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی پیشنیاز اصلی هر جامعهای برای پیمودن پلههای توسعه، پیشرفت و ورود مردم آن به دنیای مملو از سعادت، خردورزی و آگاهی است.
با وجود آنکه همه مردم از فواید کتاب و کتابخوانی مطلع هستند اما این یار مهربان همواره بین گروههای گوناگون حتی باسواد جامعه غریب است و کتابخوانی هر ساله روند نزولی دارد.کارشناسان، مطالعه و توسعه فرهنگ کتابخوانی را بهترین وسیله برای دوری از جهل و خرافه در جامعه میدانند و معتقدند جامعه کتابخوان، القائات فرهنگهای بیگانه را بر نمیتابد و جوانان آن تحت تأثیر شبههها مسیر اصلی را گُم نمیکنند.
در اهمیت فرهنگ مطالعه و کتاب و کتابخوانی همین بس که این موضوع از جمله مهم ترین دغدغههای رهبر معظم انقلاب در حوزه فرهنگ است و ایشان تأکید بسیار زیادی بر انس با کتاب در میان همه اقشار به خصوص جوانان داشته و دارند که باید از این فرمایشات و تأکیدات بهعنوان نقشه راه در حوزه مطالعه و کتابخوانی استفاده شود.
اما کتابداران به عنوان مروجان اصلی کتاب با مهارت و دانش خود بیشترین نقش را در زمینه ارتقاء فرهنگ مطالعه و کتابخوانی برعهده دارند و تلاش می کنند باانگیزه و خلاقیت، فرهنگ مطالعه را در همه اقشار ترویج دهند.کتابداران، معلمانی ساده و صمیمی هستند که نقش مهمی در ترویج فرهنگ مطالعه میان اقشار مختلف دارند و همانند پزشکان، کتابها را مانند داروهایی برای سلامت روح و جسم مخاطبان تجویز میکنند.
با توجه به فرارسیدن هفته کتاب و کتابخوانی و اهمیت مطالعه، خبرنگار فارس در کهگیلویه با دو تن از کتابداران این شهرستان گفتگو کرده است
.فارس: درباره نحوه ورودتان به حرفه کتابداری توضیح دهید؟
من زینب سپیدنامه، ۱۷ سال است که در حرفه کتابداری مشغول به خدمت هستم و از طریق آزمون استخدامی جذب کتابخانه های عمومی شدم، دو سال در کتاب شهید مطهری و اکنون ۱۵ سال است که در کتابخانه فرهنگ کهگیلویه مشغول هستم.از دوران دبیرستان علاقمند به کارهای فرهنگی بودم و رتبه کنکورم ۴ هزار تجربی شد و میان همه رشته های پیراپزشکی، کتابداری را انتخاب کردم.روز به روز به شغلم و کتاب علاقهمند تر میشوم و به خاطر میزان علاقه فراوان روزانه کتاب مطالعه میکنم، حتی در محل کار از کوچک ترین فرصتی برای مطالعه استفاده میکنم.فارس: کتابخانه فرهنگ را معرفی کنیدکتابخانه فرهنگ از سال ۱۳۸۴ افتتاح شد که شامل ۵ بخش دفاع مقدس، کودک، مرجع، مخزن کتاب و سالن مطالعه است.کتابخانه فرهنگ کهگیلویه دارای بیش از ۱۵ هزار جلد کتاب در موضوعات مختلف است.
فارس: کسی که می خواهد کتابدار شود باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟یک کتابدار در مرحله اول باید علاقه خاصی به کتاب و کتابخوانی داشته باشد، به کتاب و عضو های کتابخانه عشق بورزد، مهارتهای خدمت به مخاطب و طرز برخورد با ارباب رجوع را باید بداند.کتابدار باید کتابشناس خوبی باشد، زیرا معرفی و هدایت اشخاصی که علاقهمند به حوزه کتابخوانی هستند بر عهده کتابدارهاست و کتابداری که سرانه مطالعه پایینی دارد نمیتواند خیلی خوب افراد را راهنمایی کند.کتابدار باید اطلاعات فرهنگی مناسبی داشته باشد؛ به طوری که کتابها، نویسندگان، مجلات، فیلم، تئاتر و موسیقی بشناسد و با فضای فرهنگی شهرستان و همچنین مردم خود آشنایی داشته باشد.
فارس: با توجه به سال هایی که در کسوت کتابدار مشغول به خدمت هستید وضعیت کتابخوانی و استقبال مخاطبان از کتابخانه را چگونه ارزیابی می کنید؟از دهه ۸۰ تا ۹۰ استقبال مردم شهرستان از کتابخانه خیلی خوب بود، اما بعد از آن متأسفانه استقبال بسیار کم شده است.ما کتابداران میزان امانتی کتاب برایمان مهم است، وقتی میبینیم قفسه های کتابخانه خالی شده لذت میبریم و بسیار خوشحال میشویم زیرا این نشان دهنده این هست که مردم ما دارند کتاب مطالعه میکنند.
فارس: عضوهای ماندگار کتابخانه از کدام طیف هستند؟در این سال ها عضو های ماندگار داشتیم، مانند لوله کشی که از قلعه رئیسی میآمد و کتاب به امانت میبرد و دوستانش را تشویق به کتابخوانی میکرد. جوشکار مسنی که مدام کتاب به امانت میبرد و از عضو های ثابت مان بود، یا عضو خانهدار داری که شوهرش در بستر بیمار است و کتاب برای خودش، شوهرش و فرزندانش به امانت میبرد.
این افراد اعضای ماندگار ما هستند، ما به آنها میگوییم عضو های وفادار کتابخانه، اما اکنون نسبت به گذشته استقبال کم شده است.
فارس: کدام کتابها بیشتر میان مخاطبان کتابخانه خواننده دارد؟معمولا دبیرستانی ها در حیطه روانشناسی، بانوان خانهدار کتابهای آشپزی و رمان، علاقمندان به شهدا کتاب های دفاع مقدس و دینی میبرند، اما بیشترین استقبال از کتابهای داستان و رمان است
فارس: چه اقداماتی برای جذب شهروندان به کتابخانه انجام دادید؟با افراد موثر جامعه ارتباط گرفتیم و در این راستا به آنها پیشنهاد هایی دادیم مثلا به مدارس پیشنهاد داده شد که کتاب به دانش آموزان معرفی کنند یا یک زنگ را به نام مطالعه برای آنها اختصاص دهند. از راه های مختلفی استفاده میکنیم مانند برگزاری مسابقات همراه با جوایز، دعوت معلمان یا قشر گذار جامعه برای ترویج کتاب در جامعه هدف شان. مطالعه باید ار دروان کودکی پایه ریزی شود، در همین خصوص شروع کردیم به همکاری با مدارس ابتدایی که این فرهنگ را میان دانش آموزان و اولیا رواج دهیم.
فارس: کلام آخر؛پیشنهاد میدهم به شهروندان که نگذارید کتابخانه های عمومی مظلوم واقع شوند، به کتابخانه ها سر بزنید، مطالعه کنید.
در ادامه این گفتوگو سید عین اله مومن زاده مسئول کتابخانه آ میر احمد تقوی با سابقه ۲۳ ساله در شغل کتابداری به اهمیت کتاب پرداخت و گفت: اهمیت دادن به موضوع کتاب و کتابخوانی در جامعه موجب توسعه فرهنگی و ترویج مطالعه در جامعه به ویژه در میان نسل جوان می شود.
وی یکی از نیازهای اصلی انسان را نیاز به دانستن و فهمیدن عنوان کرد و افزود: که این نیاز مهم تنها از راه مطالعه و کتابخوانی تامین می شود، باید تلاش کرد که از این گنجینه الهی استفاده شود.مومن زاده تصریح کرد: برخی از افراد فعالیت و حضور در فضای مجازی را به عنوان جایگزین مطالعه و کتابخوانی انتخاب کرده که انتخاب اشتباهی است چرا که هیچ چیز نمیتواند جای کتاب را بگیرد.وی اذعان کرد: برای اینکه بتوانیم به نیاز خود به دانستن و فهمیدن پاسخ دهیم باید روزانه ساعت مشخصی را به مطالعه و کتابخوانی اختصاص دهیم و مطالعه باید بخش مهمی از برنامه زندگی ما تشکیل دهد.
همچنین سید نبی اله تقوی پور کتاب را یکی از گرانبهاترین میراث و تجربه بشر در طول تاریخ عنوان کرد و گفت: کتاب در آرشیوهای قدیمی یا کتابخانهها توسط کتابداران از گذشته تا امروز دست به دست شده تا این تجربیات در مقاطع مختلف قطع نشود و همچنان مورد استفاده قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: همانگونه که نقش فرهنگ کتابخوانی و مطالعه در توسعه جامعه غیرقابلانکار است، لذا داشتن کتابدارانی پویا، کارآمد و به روز در کتابخانه های عمومی و به طور کلی جامعه امری ضروری است.
.رئیس کتابخانههای عمومی کهگیلویه با اشاره به اینکه امروز در جامعه نقش کتابداران بر هیچ کس پوشیده نیست، افزود: انسانهای فرهنگی، عاشق خدمت، کم توقع و پر تلاشی که اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به جامعه را جزو وظایف لاینفک و رسالت خود می دانند و در این راه از هیچ کوششی دریغ نخواهند داشت
.تقوی پور مهمترین نقش کتابدار در جامعه را اطلاع رسانی دانست و اظهار کرد: که به واسطه منابع فراوان در اختیار، به عنوان مشاوران امین جامعه شناخته می شوند و می توانند با معرفی منابع مفید و سودمند به مراجعین در جهت ارتقای سطح مطالعه مفید و سودمند اثر بخش باشند.
خبرگزاری فارس کهگیلویه_مریم افشون