کارخانه بازیافت زباله یاسوج بعد از سالها، بالاخره هشتم شهریورماه سال ۱۴۰۱ افتتاح و به بهرهبرداری رسید ولی در کمتر از چند ماه چرخ فعالیت آن از کار افتاد.
به گزارش صدای جنوب از یاسوج، امروزه کاهش تولید جمعآوری و دفع و حتی استفاده بهینه از زباله به یکی از دغدغههای مهم جامعه بشری تبدیل شده و مدیریت پسماند علاوه بر کمک به زیبایی محیط و دفع اصولی زباله، باعث کمک به محیط زیست میشود، امری که در جوامع پیشرفته و توسعه یافته دنیا با برنامهریزی دقیق به آن پرداخته و برای مدیریت صحیح آن هزینههای هنگفت صرف میشود.
سرانه تولید زباله در ایران ۸۵۰ گرم است، این عدد در شهر یاسوج با جمعیتی بالغ بر ۳۰۰ هزار نفر یک کیلوگرم میباشد و این نشان از بالا بودن تولید زباله و به تبع چارهاندیشی جهت مدیریت آن دارد
در سالیان اخیر ایجاد کارخانههای بازیافت زباله نه تنها به مدیریت پسماند و حفظ محیطزیست کمک نموده است، بلکه منبعی برای ایجاد درآمد شده، تا جاییکه از زباله با عنوان طلای کثیف یاد میشود.
احداث کارخانه بازیافت زباله در شهر یاسوج از دوره چهارم شورای اسلامی شهر در دستور کار قرار گرفت، کارخانهای که در نتیجه ساخت آن در منطقه زیبای دو پشته دشتروم در شهرستان بویراحمد و در فاصله کمتر از ده کیلومتری شهر یاسوج مصوب شد.
قبل از احداث بنای کارخانه بازیافت زباله در دوپشته دشتروم هر روز شاهد انبوهی از دود ناشی از سوختن زباله بودیم و بوی نامطبوع زباله مشام را به سختی آزار میداد.
پس از قد علم کردن بنای کارخانه بازیافت زباله دوپشته دشتروم امید بر آن بود که دیگر آثاری از تخریب محیط زیست و آنهمه آلودگی هوا و انباشت زباله نباشیم، کارخانه قد علم نمود و سرمایهگذار بخش خصوصی عزم خود را برای به چرخش درآوردن کارخانه جزم کردهبود.
در شهریور سال ۱۴۰۱ بود که فاز اول کارخانه بازیافت زباله شهر یاسوج با حضور وزیر کشور و مسئولان استانی به بهرهبرداری رسید و این پروژه جز افتخارات شورای شهر یاسوج در دور ششم و بنام شهردار وقت ثبت شد.
دیری نپائید که اختلافات سرمایهگذار و شهرداری ترمز کارخانه بازیافت زباله را کشید و مدیریت پسماند شهر یاسوج به روزهای قبل از افتتاح کارخانه بازیافت زباله برگشت و طرح دعاوی حقوقی بین سرمایهگذار و شهرداری رسانهای شد.
از ابتدای شروع به کار سرمایهگذار در پروژه کارخانه بازیافت زباله شهر یاسوج، عدم همکاری شهرداری و دستگاههای خدماترسان نظیر آب، برق، گاز و مخابرات مطرح بود و هر بار مسئولی از استان برای رفع این مشکلات تذکری به مدیران مربوطه میداد، اما آنچه در حال حاضر مشهود است، عدم همکاری یا کمکاری دستگاههای متولی است، موضوعی که یکی از نگرانیهای عمده سرمایهگذار طرح است.
سرمایهگذار کارخانه بازیافت زباله یاسوج، دلیل تعطیلی کارخانه را عدم همکاری شهرداری و عدم اجرای تعهدات این سازمان عنوان میکند و میگوید: با تمام مشکلات و با هزینه شخصی زیرساختهای لازم اعم از برق، گاز و آب را به منظور احداث کارخانه بازیافت زباله مهیا کردیم.
وی افزود: ایجاد زیرساختها از جاده دسترسی گرفته تا ارتباط مخابراتی جز تعهدات شهرداری یاسوج بود، که به درستی به آن عمل نشد.
سید مهدی عدالتخواه گفت: این کارخانه قرار بود با جمعآوری زباله و تفکیک و تبدیل آن بچرخد، اما آنچه که نصیب ما شد، عدم همکاری شهرداری در تحویل درست زباله بود و در قرارداد منعقده با شهرداری مقرر شد که شهرداری اماکن خرید ضایعات و دورهگردها را ساماندهی کند و زباله و ضایعات موجود درب کارخانه تحویل شود.
وی خاطرنشان کرد: با اینکه بارها موضوع را از شهرداری پیگیری نمودیم متأسفانه همکاری لازم در جمعآوری زباله و تحویل صورت نگرفت و بخشی از عدم اجرای کار به عملکرد کارگران شهرداری در تفکیک و فروش زباله بازمیگشت.
عدالتخواه تصریح کرد: طبق دستورالعمل شهرداری یاسوج باید از شهروندان جهت پسماند عوارض دریافت نماید و این هزینه نیز در مسیر مدیریت پسماند هزینه شود، انتظار این بود که عوارض پسماند جهت کمک به اجرای کار به ما تحویل شود، اما شهرداری یاسوج برعکس تمام دنیا بجای هزینه در مدیریت پسماند به دنبال سود هست.
وی بیان کرد: پس از اجرای تعهدات شهرداری یاسوج، در نشست مشترک با شهرداری یاسوج، با توجه به پیشنهاد خود شهرداری به این نتیجه رسیدیم که کارخانه بازیافت زباله به شهرداری واگذار شود.
عدالتخواه بیان کرد: موضوع واگذاری کارخانه بازیافت زباله از طرف شهرداری به شورای شهر ارسال و پس از تأیید در کمیسیون تخصصی، برای تصویب به کمیسیون تطبیق رفت و آنجا نیز مورد تأیید قرار گرفت.
سرمایهگذار کارخانه بازیافت زباله یاسوج افزود: شهرداری در ازای بهای هزینههای کارخانه بعد از امر کارشناسی، قرار بود املاک و پروانه تهاتر کند، که به دلیل اختلافات در بین اعضای شورای اسلامی شهر یاسوج و استعفای شهردار یاسوج، کار موقتاً متوقف شدهاست.
عطاءالله دانشی عضو شورای اسلامی شهر یاسوج نیز پیرامون مسائل مربوط به کارخانه بازیافت زباله، اظهار کرد: ایجاد کارخانه بازیافت زباله و مدیریت پسماند از موضوعات مهم در دنیای امروز است و شهر یاسوج با توجه به مهاجرتپذیری و رشد سریع جمعیت و تولید زباله بالاتر از میانگین کشوری، نیازمند چنین زیرساختی است.
وی ابراز کرد: فاز اول کارخانه بازیافت زباله یاسوج با حضور وزیر کشور افتتاح شد، اما عدم همکاری دستگاههای خدماترسان و عدم اجرای تعهدات از طرف شهرداری باعث ایجاد اختلاف بین سرمایهگذار و شهرداری شد و در نتیجه کارخانه بازیافت تعطیل شد.
دانشی ادامه داد: مدیریت پسماند در تمام دنیا کاری پرهزینه است، قرار بود شهرداری یاسوج با تحویل زباله درب کارخانه، با ساماندهی دورهگردها و اماکن جمعآوری ضایعات به فعالیت کارخانه کمک کند، که این موضوع به دلایل مختلف محقق نشد و سرمایهگذار نیز از ادامه کار صرفنظر کرد.
وی تصریح کرد: موضوع واگذاری کارخانه بازیافت زباله به شهرداری در کمیسیون تخصصی شورای اسلامی شهر یاسوج و کمیسیون تطبیق، مصوب شدهاست و کار قیمتگذاری توسط کارشناسان و چگونگی تسویه با سرمایهگذار، به دلیل عدم انتخاب هیأت رئیسه سوم در دور ششم شورای شهر و عدم انتخاب شهردار یاسوج، متوقف شدهاست.
انتهای پیام/