کهگیلویه وبویراحمد خطه ای زرخیز و پرظرفیت اماهمچنان توسعه نیافته،بیش از آنکه رنجور از دردهای مزمن و محرومیت های عمیق تاریخی خود است از برخی بی عدالتی ها وعدم توازن منطقه ای نیز رنج می برد و همین عدم تعادل و ناهمگنی و توزیع ناعادلانه امکانات و شاخص ها در سطح شهرها ومناطق مختلف به ویژه روستاها و حوزه های گوناگون آن قابل مشهود و محسوس است.
با نگاهی عمیق به شاخص های توسعه ای در مناطق و شهرهای مختلف کشور فاصله بین مناطق برخوردار با کمتر برخوردار از جمله استان کهگیلویه وبویراحمد فاحش است و در نگاه نخست این خطه نیازمند نگرشی عدالت خواهانه و ویژه از سوی دولتمردان چهاردهم را می طلبد.
مردمان این خطه که در همه صحنه ها و عرصه های دفاع از انقلاب، نظام و آرمان ها و ارزش های آن سهیم بلکه پیش قراول بودند امروز علاوه بر آنکه به رفع کمبودها و دغدغه ها و مشکلات بیندیشند خواستار رفع برخی نگاه های تبعیض آمیز در حوزه های گوناگون و تدابیر و تمیهدات لازم برای خروج از محرومیت های عمیق هستند.
کهگیلویه وبویراحمد گرچه قدمتی به وسعت تاریخ دارد اما محرومیت های عمیق و مشکلات زیرساختی تا حد قابل ملاحظه ای بر سایر ظرفیت ها و استعدادهای این منطقه سایه افکنده است.
محرومیت ها و مشکلات انباشت شده از گذشته های دور در جای جای این کهن دیار آنچنان عمیق است که مجال اندیشیدن و تامل درباره بکارگیری سایر واژگان را برای بیان ویژگی این منطقه به ذهن ندهد و پرداختن به انبوه چالش ها و دغدغه ها هم در این نوشتار نمی گنجد.
این خطه با یک درصد خاک و جمعیت کشور بیش از ۱۰درصد روان آبهای ایران را دارد، حتی یک مترمربع خاک شور ندارد، پوشیده از انبوه جنگل های بلوط ، به اندازه ۶۰ کشور دنیا در آن گیاه دارویی می روید، کریدور شامل به جنوب کشور است و طبیعت بکر و سحرانگیزش شکوه و شوکت آفرینش می سراید.
اما گویی داشتن این ویژگی ها و شاخص ها و توانمندی های بالقوه سبب نشده که استان کهگیلویه وبویراحمد پا به پای قافله پرشتاب توسعه و همگام با دیگر استان ها و مناطق توسعه یافته کشور پیش رود و هم اینک با انبوهی از مشکلات، دغدغه ها و نارسایی ها در ابعاد مختلف دست و پنجه نرم می کند.
دردناک تراز دیدن همه این رنج ها زمانی است که این خطه سرشار از گنجینه های فراوان و داشته ها و ظرفیت های کم نظیر خدادادی باشد اما برخی سوء تدبیرها و یا بی عدالتی ها و تبعیض ها و کم توجهی ها امکان بهره مندی مناسب از این همه پتانسیل ها را تاکنون ناممکن ساخته است.
مردم قدرشناس کهگیلویه وبویراحمد با وجود همه این تنگناها و چالش ها اما امیدوار به حل مشکلات و رفع برخی بی عدالتی ها با حمایت و توجه دولتمردان چهاردهم هستند.
سرزمین گنج ها و رنج ها
کهگیلویه وبویراحمد با توجه به موقعیت اکولوژیکی و توپوگرافی خاص خود دارای پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی است به گونه ای که افزون بر۴۰درصد گونه های گیاهی و دارویی کشور را هم اینک در خود جای داده است.
این استان با وجود همه ظرفیت ها و قابلیت های منحصر بفرد بویژه در حوزه های نفت و انرژی، منابع طبیعی، کشاورزی، گردشگری ، آبزی پروری ، گیاهان دارویی و محیط زیست اما همواره کمبود زیرساخت ها، منابع و امکانات مانع از شکوفایی این استعدادها و پیوند آنها با اقتصاد، معیشت و رفاه مردم این خطه شده است.
این خطه پرظرفیت اگرچه در طول دولت های مختلف و به برکت انقلاب و نظام پیشرفت های چشمگیری داشته و خدمات و طرح های زیربنایی و زیرساختی فراوانی در حوزه های مختلف در آن اجرایی و عملیاتی شده اما راه های نرفته زیادی نیز دارد.
کهگیلویه وبویراحمد در بسیاری از شاخص های توسعه در ردیف آخر قرار دارد و هم اینک دارای هزاران طرح نیمه تمام عمرانی و اقتصادی و زیربنایی در حوزه های گوناگون است؛ طرحهایی برای زدودن غبار محرومیت از چهره این استان برخوردار از نعمت ها و داشته های فراوان اما توسعه نیافته نیازمند تامین اعتبارات و نگاه ویژه دولت در سطح ملی برای تکمیل و شتاب بخشی در روند اجرا است.
شناسایی اولویت های توسعه
استاندار کهگیلویه وبویراحمد هم با بررسی و شناخت اولویت های مهم توسعه ای تاکید می کند که باید به دور از حاشیه ها و با تکیه بر نقاط مثبت و ظرفیت های متنوع بتوانیم عقب ماندگی ها را جبران و خلاء های موجود و گودال های عمیق توسعه نیافتگی این استان زرخیز اما محروم را با همدلی، همکاری و استفاده بهینه از همه ظرفیت های قانونی پر کرد.
ید الله رحمانی معتقد است: مهمترین راه توسعه یافتگی کهگیلویه وبویراحمد شناخت فرصت ها و تمرکز بر حوزه های زیرساختی و زیربنایی در بخش های مختلف و اهتمام بر روی پروژه های کلان عمرانی و اقتصادی و زیربنایی نیمه تمام در حوزه های مختلف است.
او می گوید: راه و توسعه زیرساخت های جاده ای اعم از بزرگراه، آزاد راه و در اولویت های بعدی نیز فرودگاه و خطوط ریلی را باید در اولویت های مهم توسعه استان قرار داد.
رحمانی معتقد است: حوزه گردشگری به عنوان یک ظرفیت مغفول مانده و پیوند نخورده با اقتصاد و معیشت مردم و استان باید احیا شود و بر اساس برخی مدل ها و طرح های مهم در جای جای کشور و الگو گیری مناسب از روش های علمی و به روز در سطح دنیا و کشورمان و استفاده مطلوب از مواهب طبیعی و خدادادی، صنایع دستی منحصر به فرد و اماکن و اثار گرانبهای تاریخی تحولی شگرف در این حوزه را ایجاد کنیم.
او به کشاورزی و منابع آبی در استان نیز از دیگر اولویت های توسعه ای و زیرساختی اشاره می کند و معتقد است که اقتصاد و معیشت و توسعه استان کهگیلویه وبویراحمد به این حوزه در ابعاد مختلف آن گره خورده است.
سقاوه بویراحمد از جمله مناطق نمونه گردشگری تعریف شده در کهگیلویه وبویراحمد هستند.
این مناطق نمونه گردشگری با وجود آنکه بیش از یک دهه از تصویب آنها از دولت های نهم و دهم می گذرد اما همچنان در ایستگاه کمبود اعتبار و برخی بروکراسی های اضافی اداری و معارضات اجتماعی ایستاده اند.
حوزه گردشگری با برخی مشکلات زیرساختی و البته سوءتدبیرها در طول سالیان متمادی نیز مواجه بوده است.
مشکلاتی که شاید در نگاه نخست کوچک و یا کم اهمیت جلوه کند و به صورت ریسمان های نازک به نظر برسند اما وقتی آنها را کنار هم گذاشت تبدیل به چالش های بزرگ تر و در عین حال ریسمان های محکم و در هم تنیده و با گره های کوری خواهند شد که بازکردن آن نیازمند تحمل هزینه های بیشتری خواهد بود.
بخش گردشگری به عنوان یکی از ظرفیت های بالقوه و محور اصلی توسعه این استان باید از حالت انفعالی خارج و به یک کانون فعال، پویا، موثر و امیدآفرین در راستای ایجاد اشتغال، کسب درآمد و شکوفایی همه جانبه استان تبدیل شود.
کارشناسان حوزه صنعت گردشگری معتقدند که یکی از راهکارهای اساسی در تحقق این مهم تهیه و تدوین سند جامع گردشگری است.
آنها می گویند باید با یک برنامه ریزی اصولی و منسجم این خواسته و دستور مدبرانه رئیس جمهوری را که در سفر پربرکت هیات دولت به استان نیز بر روی آن تاکید داشتند، به نحو شایسته اجرا کرد.
آنها معتقدند آنچه که تاکنون در زمینه گردشگری این استان انجام شده یک موضع منفعلانه و نه فعالانه و با افق روشن و آینده نگری بوده است.
بلاد شاپور یادگار با شکوه ایران باستان؛ ۳۷ سال درمسیر تخریب!
بلاد شاپور و بافت تاریخی شهر دهدشت مجموعه ای از عناصر مختلف معماری شهری از ارگ حکومتی، برج و بارو، بقاع متبرکه، مساجد، بازار، کاروانسرا، حمام ها و تاسیسات آب رسانی است که در محدوده ای به وسعت ۴۲ هکتار در بخش جنوبی شهر کنونی دهدشت واقع شده است؛ این بنای ارزشمند وبا شکوه ۳۷ سال است که در حال تخریب است اما اثری از احیا و دوران شکوه گذشته اش را نمی بینیم.
تاریخ و پیشینه بلادشاپور به روزگار پیش از اسلام باز میگردد در این منطقه آثاری از دورههای ساسانی، اشکانی، هخامنشی و حتی پیش از آن یافت شده است.
اما دوران شکوه و رونق بلادشاپور در دوره صفوی بوده است در این دوره، بلادشاپور به عنوان یکی از مراکز مهم تجاری و بازرگانی در ایران شناخته میشد و این شهر محل تبادل کالاهای مختلفی از جمله ابریشم، پارچه، ادویه و دیگر کالاهای تجاری ارزشمندی در سطح منطقه به شمار می رفت.
دوره صفوی، بلادشاپور دارای بازار، کاروانسرا، مسجد، مدرسه و سایر بناهای عمومی و مذهبی بوده است؛ این شهر همچنین دارای شبکهای از آبراهه ها و قناتها برای تأمین آب کشاورزی و شرب بوده است.
وجود بیش از دو هزارخانه، مسجد، حمام، کاروانسرا و بازار بزرگ در این بافت قدیمی نشان از قدمت بالای این شهر است که روز به روز درحال نابودی و تخریب است بافت تاریخی دهدشت به شماره ۳ /۱۶۸۹ در سال ۱۳۶۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت تاریخی رسیده است داشتن این همه ویژگی منحصربفرد و گذشت ۳۷ سال از ثبت ملی آن در آثار ملی برای مسئولان کافی نبود تا از این میراث گرانبها حفاظت شود.
با ورود به دورههای قاجار و پهلوی، بلادشاپور رونق خود را از دست داد. این امر به دلایل مختلفی از جمله تغییر مسیر تجارت، جنگها و خشکسالیها بود.
امروز بلادشاپور یکی از مهمترین آثار تاریخی استان کهگیلویه و بویراحمد است. این شهر در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
متروکه ماندن چهره این شهر تاریخی درحالی است که آثار و معماری بلاد شاپور با داشتن سبک و معماری خاص چشم هر بینده ای را به خود خیره می کند.
حدود ۲ هزار گونه گیاهی و ۴۷۰ گونه دارویی در کهگیلویه و بویراحمد شناسایی شده که افزون بر یکهزار گونه گیاهی آن در منطقه حفاظت شده دناست و از این تعداد ۴۵ گونه بومی و منحصر به این منطقه است.
دامنه های وسیع و سترگ در جای جای کهگیلویه وبویراحمد همراه با ظرفیت های بالقوه گردشگری و منابع زیست محیطی، پوشش جنگلی و رویشگاه بسیاری از گیاهان خوراکی و دارویی از جمله درخت و درختچه های نادر در حالی که یکی از راهبردی ترین محورهای توسعه ای استان بشمار می آید اما تاکنون بهره وری چندانی از این سرمایه های ارزشمند نشده است.
این گنجینه گرانبها و گیاهان شفابخش نه تنها مورد بهره وری مناسب قرار نگرفته بلکه در سالیان متمادی با تخریب های روز افزون و دخالت های فجیع انسانی یکی پس از دیگری به تاراج می روند و شاید که در سالهای نه چندان دور جز تکه های سنگی از آن همه طبیعت بکر و چشم نوازاین استان باقی نماند.
سرزمین زیبای کهگیلویه وبویراحمد با داشتن ۲۸۰ تفرجگاه طبیعی، ۲هزار و ۶۰۰ اثر تاریخی، ۷۵۰ اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی و مواهب و ظرفیت های بکر به عنوان یکی از مناطق هدف گردشگری در ایران زمین تبدیل شده و سالانه به ویژه در ایام بهار میزبان خیل عظیمی از مسافران و گردشگران است.
اما با وجود این ظرفیت منحصربفرد و طبیعت رویایی در کنار آثار ارزشمند معنوی و تاریخی سهم صنعت گردشگری در اقتصاد مردم و اینکه می توان با سرمایه گذاری بیش از پیش بر روی این صنعت شکاف عمیق توسعه ای این استان را بهبود بخشید؛ فاصله زیاد وجود دارد.
مدیرکل گردشگری کهگیلویه وبویراحمد می گوید: حوزه گردشگری در این استان همواره با برخی کمبودهای فاحش و زیرساختی مواجه بوده است و زیرساخت های موجود متناسب با موقعیت منحصر بفرد این صنعت و محور توسعه استان نیست.
امیرحسینی ، تعداد هتل ها و اماکن اقامتی در استان بسیار کم است و این میزان جوابگوی خیل عظیم گردشگران در فصول بهار و تابستان نیست.
او می گوید: این استان از توانمندی های بالایی در زمینه گردشگری در تمام فصول سال برخوردار است که با یک برنامه ریزی منسجم و توسعه زیرساختها شاهد نقش پر رنگ گردشگری در اقتصاد آن خواهیم بود.
وی گردشگری را یکی از مهمترین محورهای توسعه این استان می داند و بیان می کند: تحقق این امر مستلزم رشد سرمایه گذاری در این بخش است.
کمترین میزان آزاد راهی و محروم از خطوط ریلی
کهگیلویه وبویراحمد اما یکی از استان های با کمترین میزن آزادراه و خطوط ریلی در کشور است که طول آزادراهی این استان کمتر از ۴۰۰ کیلومتر است.
این استان حدود ۶ هزار کیلومتر راه اعم از بزرگراه، راه اصلی، فرعی و روستایی دارد که از این میزان ۱۴۲ کیلومتر بزرگراه، ۵۰۵ کیلومتر راه اصلی، یکهزار و ۲۳۸ کیلومتر راه فرعی و مابقی نیز روستایی است.
مدیرکل راه و شهرسازی این استان همچنین با بیان اینکه بیش از۴۰۰ طرح مهم راهسازی اعم از بزرگراه ، راه اصلی و روستایی در مناطق مختلف این استان در حال اجراست اما تکمیل و بهره از انها هزینه های هنگفت نیاز دارد.
علی پارسایی چهارخطه یاسوج- سمیرم – بابامیدان، یاسوج – شیراز، گچساران- بهبهان، ۳۰ کیلومتری ورودی شهرهای استان در حوزه بزرگراهی و جاده ملی پاتاوه – دهدشت، باشت- چرام، یاسوج – سی سخت و همچنین توسعه جاده باغچه سادات- سرفاریاب را از مهمترین طرحهای در حال اجرا در حوزه راههای اصلی ذکر کرد.
پارسایی با بیان اینکه طرحهای راهسازی و بزرگراهی در این استان از نظر وزارت راه و شهرسازی نقش شاهراه حیاتی در کشور را دارند، گفت: جادههای ارتباطی در این استان از شمال، جنوب، غرب و شرق به راهها و شریانهای حیاتی کشور متصل شده است.
وی طرح چهار خطه یاسوج – سپیدان و قطعه دوم آن با اعتباری افزون بر ۲ هزار و ۱۹۱ میلیارد ریال، تکمیل پل سوم بشار یاسوج که یک لاین آن به بهره ربرداری رسیده، پل چهارم بشار ، مطالعه مرحله دوم پل تلگاه و تنگ سریز در محور سمیرم نیز از دیگر طرح های مهم در حال اجرا در حوزه راهسازی است
سرمی برند.
معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد در این رابطه، اظهار کرد: یکی از پروژههای خوبی که تیرماه ۱۴۰۲ در دور دوم سفر هیئت دولت به کهگیلویه و بویراحمد به بهرهبرداری رسید جاده پاتاوه – دهدشت بود، یکی از نواقصات این جاده روشنایی تونلها بود که از اعتبارات سفر دوم، مبلغ ۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال برای این پروژه قرار داده شد.
عیسی شهامت افزود: یک هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبارات مصوب نفت برای تونل های محور پاتاوه به دهدشت است.
وی گفت: پروژه تکمیل روشنایی تونلهای پاتاوه – دهدشت علاوه بر یک هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال نفت یک هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال از سازمان برنامه و بودجه اعتبار دارد که شرکت زیرساخت نباید دست روی دست بگذارد و به دنبال جذب این پول برود.
شهامت ابراز کرد: پروژه روشنایی جاده پاتاوه دهدشت پیشرفت ۴۶ درصدی دارد و منتظر تزریق اعتبار است.
وی عنوان کرد: ۱۷ تونل در مسیر پاتاوه دهدشت وجود دارد که روشنایی ۹ تونل تکمیل شده، بزرگترین تونل مسیر (پات) به طول ۲ هزار و ۵۰۰ متر است، سه تونل به هم چسپیده در این مسیر وجود دارد.
وی اضافه کرد: ۲۵۰ میلیارد ریال مصالح در کارگاه وجود دارد که از آنها بازدید صورت گرفت و اکنون یکی از بهترین پیمانکارها پای کار این پروژه است.
معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: با اتمام کار پروژه و تجهیز همه تونلها به روشنایی، میتوانیم مجوز تردد اتوبوس را اخذ کنیم که از حمل و نقل در کریدور شمال به جنوب نهایت استفاده برده شود.
شهامت افزود: هم اینک پیمانکار بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال طلبکار بوده و امید است بتوانیم با تزریق ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیارد ریال به پروژه، جان دوبارهای به پروژه تزریق کنیم و هر چه سریعتر تونلها از روشنایی برخوردار شوند.
مزیت های جاده ترانزیتی پاتاوه به دهدشت در یک نگاه
این جاده بخشی از جاده شهرضا به بهبهان است و اثر اقتصادی بالایی در سطح ملی خواهد داشت. این محور کوتاه ترین جاده برای صادرات و واردات کالا از سمت جنوب کشور به مناطق مرکزی است.
طول این مسیر نزدیک به ۲۰۰ کیلومتر کوتاه تر می شود و ۲ ساعت از زمان مسیر کم می شود که امتیاز بسیار بزرگی است. چشم اندازهای طبیعی بسیاری نیز در این جاده وجود دارد و بیش از ۱۰۰ کیلومتر جاده در کنار رودخانه مارون است.
مزیت مهم این جاده برای استان این است که شهرستان های جنوبی همچون لنده، بهمئی، کهگیلویه و چرام به راحتی به مرکز استان ارتباط می گیرند و به مرکز کشور هم مسیرشان کوتاه تر می شود.
حدود ۶۰۰ روستا و تعدادی شهر در کنار این جاده وجود دارد که دسترسی بهتری به مرکز استان پیدا می کنند و از بن بست خارج می شوند..
لنده- تشان
همچنین گفت: حدود ۶۰۰ هزار میلیارد ریال طرح های کلان اقتصادی در بخش های مختلف از جمله چهار پتروشیمی در شهرستان های کهگیلویه، گچساران و بویراحمد در حال اجرست که به عنوان یکی از مهمترین محورهای توسعه ای استان در سفر هیات دولت به استان مورد بحث و بررسی قرار خواهند گرفت.
احسان عسکری افزود: میزان حجم سرمایه گذاری چهار طرح پتروشیمی رقمی افزون بر ۳۷۰ هزار میلیارد ریال است.
وی با اشاره به در دست اجرا بودن ۱۳ طرح مهم و کلان اقتصادی در استان نیز گفت: میزان ارزش ریاالی این طرح ها رقمی افزون بر ۲۳۰ هزار میلیارد ریال است.
وی میزان اشتغالزایی این طرح ها را نیز ۱۴ هزار نفر عنوان کرد و گفت: افزون بر سه هزار و ۹۹۰ نفر از یان تعداد در طرح های پتروشیمی مشغول هستند.
وی گفت: میزان سرمایه گذاری طرح پتروشیمی دهدشت ۱۲۰ هزر میلیارد ریال است که با بهره برداری از آن زمینه اشتغال بیش از ۵۰۰ نفر به صورت مستقیم فراهم می شود.
وی اظهارداشت: طرح پتروشیمی «دی متیل اتر» دهدشت یکی از عظیم ترین پروژه هایی است که برای نخستین بار در کشور و خاورمیانه اجرا می شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: با راه اندازی این پتروشیمی بخش مهمی از مواد اولیه کارخانه جات کشور تامین می شود.
وی ادامه داد: این پتروشیمی بر اساس برنامه آمایش سرزمین شهرستان کهگیلویه در شهرک صنعتی «دشت مازه» دهدشت اجرایی شده است.
این استان در بحث درآمد سرانه با احتساب درآمد نفت و گاز در رتبه اول کشور قرار دارد اما بدون احتساب درآمد نفت و گاز در رتبه آخر کشور است
اگرچه روند توسعه در این استان محروم نگه داشته شده توسط رژیم پهلوی، از پس از انقلاب آغاز شد و هرچه در این استان وجود دارد به برکت انقلاب اسلامی است اما به دلیل عمق محرومیتهای بجا مانده از گذشته هنوز زخمهای محرومیت بر تن زیبای این استان هویداست.
نگاهی به برخی ظرفیت های اقتصادی
وی می گوید: در حال حاضر، حدود ۲۲ هزار تن ماهی در استان تولید میشود. با برنامهریزیهای انجام شده، این رقم به ۲۹ هزار تن خواهد رسید. همچنین، پرورش ماهی در پشت سدهای چم شیر و مارون نیز در دستور کار است.
در سال گذشته، ۳۵۰ میلیارد ریال تسهیلات برای احداث شعبه سوم واحد تولیدی «سینره» پرداخت شد.
همچنین، ۲۰ میلیارد تومان تسهیلات برای عصارهگیری و کنسانتره به واحد تولیدی «فراوران طبیعت کیان» پرداخت شده است.
در سال گذشته، علاوه بر این، احداث کارخانه فرآوری گیاهان دارویی در گچساران، کشت گیاهان دارویی در ۵۰۰ هکتار زمین کشاورزی و برنامهریزی برای استفاده از میوه بلوط در تولید نان در دستور کار قرار گرفت. برای رفع چالشهای این نوع صنایع، ارائه تسهیلات بانکی، توسعه زیرساختها، ارائه آموزشهای لازم و حمایت از تحقیقات و نوآوری ضروری است. توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی میتواند به ایجاد ارزش افزوده در بخش کشاورزی، افزایش اشتغال و رونق اقتصادی استان کمک کند.
نیروگاه سیکل ترکیبی ۵۰۰ مگاواتی کهگیلویه
معاون اقتصادی کهگیلویه و بویراحمد همچنین نیروگاه سیکل ترکیبی ۵۰۰ مگاواتی در منطقه پادوک کهگیلویه با سرمایه گذاری افزون بر ۳۲۵ میلیون یورو معادل ۱۵ هزار میلیارد ریال یکی دیگر از طرح های مهم زیربنای در حوزه انرژی در این استان دانست.
عسکری گفت: ۳۰ هکتار زمین برای اجرای این طرح بزرگ اقتصادی از سوی منابع طبیعی و راه شهرسازی در نظر گرفته شده است.
وی مدت اجرای این طرح را سه سال عنوان کرد و گفت: با بهره برداری از این طرح برق طرحهای صنعتی کهگیلویه از جمله پتروشیمی، سیمان سپو و کارخانه آجر بهصورت پایدار تأمین خواهد شد.
وی اظهار داشت: ساخت این نیروگاه گام مهمی از سوی دولت در راستای تأمین برق پایدار مورد نیاز شهرستان کهگیلویه است.
کهگیلویه وبویراحمد با بیان اینکه هم اینک ۵۳ طرح مطالعاتی تامین آب آشامیدنی و کشاورزی در مناطق مختلف این استان در دست اجراست، گفت: با تکمیل این طرحها آب آشامیدنی مردم کهگیلویه و بویراحمد تا افق ۱۴۰۵ و ۱۲ هزار هکتار زمین کشاورزی تأمین آب میشود.
حرکت لاک پشتی کارخانه بیواتانول باشت
روند ساخت کارخانه بیواتانول به عنوان بزرگترین واحد تولیدی صنعتی شهرستان باشت در پنج سال گذشته تاکنون آن طور که انتظار می رفت پیش نرفته و مسوولان امر ایجاد زیرساخت های برق،آب و فیبر نوری را نیازمند توجه بیشتر می دانند.
آن طور که کارشناسان حوزه کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد اعتقاد دارند تکمیل و بهره برداری از کارخانه بیواتانول باشت به عنوان پیش نیاز ایجاد فرصت های شغلی جدید،رونق تولید محصول کشاورزی ذرت و تولید بنزین گیاهی یکی از مهمترین عناصر توسعه اقتصادی در شهرستان کوچک باشت است.
عملیات اجرایی کارخانه بیواتانول باشت که مهرماه سال ۱۳۹۸ در زمینی به مساحت ۱۵ هکتار در شهرک صنعتی خان احمد آغاز شده هم اکنون ۳۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و این طرح نیازمند همت مسوولان برای شتاب بخشی است.
این کارخانه یکی از نخستین طرح های صنعتی بزرگ شهرک صنعتی خان احمد در شهرستان باشت در جنوب کهگیلویه و بویراحمد محسوب می شود که بهره برداری از آن ضمن امیدآفرینی برای جوانان جویای کار به افزایش درآمد کشاورزان و تامین محصول بنزین گیاهی کمک کند.
نیازهای شتاب بخشی به کارخانه بیواتانول
نماینده مردم شهرستان های گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی گفت:تامین زیرساخت های آب،برق، گاز و فیبر نوری مهمترین نیازهای تکمیل کارخانه بیواتانول در شهرک صنعتی خان احمد است.
غلامرضا تاجگردون افزود:این طرح ۸.۵مگاوات برق،۲۰ لیتر بر ثانیه آب و هشت هزار و ۲۰۰ متر مکعب در ساعت گاز نیاز دارد.
وی بیان کرد:براساس پیگیری های انجام گرفته قرار است برق کارخانه بیواتانول باشت از طریق پست فوق توزیع کلاغ نشین تامین شود.
تاجگردون عنوان کرد: پست فوق توزیع برق منطقه کلاغ نشین که در حد فاصل شهرهای باشت و دوگنبدان قرار داردجزو برنامه های مهم شرکت توزیع برق کهگیلویه و بویراحمد است.
نماینده مردم شهرستان های گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد:طرح احداث کارخانه بیواتانول باشت ۳۷درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
منابع آبی
کهگیلویه و بویراحمد هم اینک حدود ۶۰ طرح مطالعاتی تامین آب آشامیدنی و کشاورزی در مناطق مختلف این استان در دست اجرا دارد که با تکمیل این طرحها آب آشامیدنی مردم شهرستان های مختلف آن تا افق ۱۴۰۵ و ۱۲ هزار هکتار زمین کشاورزی تأمین آب میشود.
این استان را می توان سرزمین چشمه ها و آبهای جاری نام نهاد؛ استانی با مساحتی یک درصدی که به واسطه قرار گرفتن در میان کوهستانهای زاگرس مرکزی بیش از هشت درصد آب کشور را در اختیار دارد.
بارش متوسط سالیانه حدود ۶۰۰میلیمتر باران در کهگیلویه و بویراحمد به همراه آب برف قله های دنا، تامر، نور، خامی، خائیز، ساورز و حجال موجب ایجاد بیش از هزار چشمه فصلی و دائمی در کوهپایه های زاگرس جنوبی شده است.
در این میان ۱۸ چشمه دائمی و پرآب با تخلیه سالانه ۴۹۵ میلیون متر مکعب آب می جوشند و صدها نهر و رودخانه می زایند و این رودخانه ها در مسیر پر پیچ و خم خود به هم می پیوندند و چهار رود پر آب بشار، مارون، زهره و خیر آباد را بوجود می آورند.
اما با وجود این ظرفیت منحصر بفرد و رودهایی که مادران کارون، مارون، جراحی و هندیجان هستند و دشت های تشنه خوزستان را آب می دهند و در آغوش نیلگون خلیج فارس می آرامند.
با این حال هنوز صاحب خانه خود از این منبع عظیم محروم است و گاه در تابستان های داغ مردم این استان باید روزها و سوزان را در کم آبی بگذرانند و تشنه لب بمانند و زمین های کشاورزی آنها هم از بی آبی خشک شود و یا آنقدر از آبهای زیر زمینی برداشت کنند تا دیگر چیزی در زمین باقی نماند.
کهگیلویه و بویراحمد را سرزمین چهارفصل و رودخانه های خروشان مینامند، استانی با ۲ اقلیم سردسیری و گرمسیری که اکنون مانند بیشتر استانهای کشور به سوی بحران کم آبی پیش میرود.
براساس آمارهای موجود کهگیلویه و بویراحمد ۱۰ درصد آبهای کشور را در اختیار دارد اما با این وجود بحران آب در این استان کمکم خودنمایی میکند.
استان کهگیلویه و بویراحمد با افزون بر ۱۶ هزار کیلومتر مربع، یک درصد از مساحت ایران را در اختیار دارد.
برخی آمارها در استان نشان میدهد که آبهای زیرزمینی در برخی مناطق مانند دشت امام زاده جعفر در شهرستان گچساران افزون بر ۲۰ متر و دشت کلاچو در کهگیلویه تا ۱۰ متر پایین رفته است.
دشت ۶ هزار هکتاری امامزاده جعفر و دشت پنج هزار هکتاری کلاچو دهدشت از مناطق مهم کشاورزی مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد به شمار میروند که از ۱۵ دشت کهگیلویه و بویراحمد ۱۴ دشت دارای آبخوان است.
شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد میگوید: به دلیل خشکسالی و افزایش بهره برداری در این تعداد دشت استان ۶۰ میلیون متر مکعب کسری آب وجود دارد.
این میزان کسری آب به دلیل نبود ابزار کنترل مناسب بصورت غیرقانونی برداشت میشود. در این استان ۱۵ دشت وجود دارد که سطح آب در بیشتر آنها افت کرده است.
سطح آب در دشت کلاچو در کهگیلویه ۱۲ متر، دشت باشت هشت متر، بردیان در شهرستان چرام ۶ متر، در دشت ممبی در شهرستان بهمئی پنج متر و در دشت امام زاده جعفر ۱۸ متر افت کرده است.
به دلیل انتقال آب از سد کوثر به زمینهای کشاورزی لیشتر سطح آب در این دشت چهار متر بالاتر آمده است.
مسئولان شرکت آب منطقه ای استان یکی از مهمترین راه حلهای جلوگیری از این روند منفی را تغذیه مصنوعی سفرههای آب زیرزمینی و ساخت سد در حوزههای آبریز استان می دانند ، حوزههای آبریز مهم استان کارون، بشار، مارون و زهره است.
در حوزه آبریز زهره سد چم شیر به ظرفیت بیش از یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب در شهرستان گچساران در دست ساخت است.
کهگیلویه و بویراحمد هم اینک دارای ۲ سد شاه قاسم به ظرفیت ۹ میلیون متر مکعب در حومه یاسوج و سد کوثر به ظرفیت کمتر از ۵۰۰ میلیون متر مکعب در غرب گچساران است.
افت سطح آب در استان کهگیلویه و بویراحمد از سال ۱۳۸۷ شروع شده و همچنان رو به افزایش است.
اطلاعات شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد حکایت از کاهش میزان نزولات جوی ظرف یک دهه اخیر در این استان میکند بطوری که میانگین بارشها در این مدت نسبت به بلند مدت و از سال زراعی ۵۱ تا ۹۴ حدود ۵۰ درصد کاهش یافته است.
میانگین بلند مدت بارندگی در استان از ۴۳ سال قبل تاکنون افزون بر ۶۷۵ میلی متر معادل حدود ۱۰ هزار و ۴۷۴ میلیون مترمکعب اعلام شده است.
براساس این اطلاعات ۴۴.۳ درصد این میزان تبخیز میشود و جزو بارندگیهای مفید محسوب نمیشود، و از مجموع ۵۷.۳ درصد بارشهای مفید نیز حدود ۵۵/۲ درصد از این میزان نیز تبدیل به روان آب و تشکیل سیلاب میشود.
۴۴.۸ درصد بارشهای مفید معادل ۲ هزار و ۶۱۳ میلیون متر مکعب نیز سهم حوزههای آبریز و سفرههای زیرزمینی میشود.
بیش از ۳۰۰ میلیون مترمکعب از این میزان از طریق چشمهها برداشت می شود و مورد بهره برداری قرار میگیرد و مابقی آن یعنی حدود ۲ هزار و ۳۱۳ میلیون مترمکعب دیگر از طریق چشمهها و قناتها تخلیه میشود.
مجموع آب تجدید شونده در این استان افزون بر هشت هزار و ۱۸۶ میلیون مترمکعب است و بر اساس آمار سالهای ۸۶ تا ۸۸ از منابع هفت گانه و بررسیهای انجام شده تنها حدود ۷۷۰ میلیون مترمکعب از آبهای سطحی این استان بهره برداری میشود.
برخی آمارها در استان نشان میدهد که آبهای زیرزمینی در برخی مناطق مانند دشت امام زاده جعفر در شهرستان گچساران افزون بر ۲۰ متر و دشت کلاچو در کهگیلویه تا ۱۰ متر پایین رفته است.
دشت ۶ هزار هکتاری امامزاده جعفر و دشت پنج هزار هکتاری کلاچو دهدشت از مناطق مهم کشاورزی مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد به شمار میروند؛ از ۱۵ دشت کهگیلویه و بویراحمد ۱۴ دشت دارای آبخوان است.
مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد میگوید: به دلیل خشکسالی های اخیر و افزایش بهره برداری در این تعداد دشت استان ۶۰ میلیون متر مکعب کسری آب وجود دارد.
این میزان کسری آب به دلیل نبود ابزار کنترل مناسب بصورت غیرقانونی برداشت میشود؛ در این استان ۱۵ دشت وجود دارد که سطح آب در بیشتر آنها افت کرده است.
به گفته شرکت آب منطقه ای همچنین سطح آب در دشت کلاچو در کهگیلویه ۱۲ متر، دشت باشت هشت متر، بردیان در شهرستان چرام ۶ متر، در دشت ممبی در شهرستان بهمئی پنج متر و در دشت امام زاده جعفر ۱۸ متر افت کرده است این افت فشار به دلیل انتقال آب از سد کوثر به زمینهای کشاورزی لیشتر سطح آب در این دشت چهار متر بالاتر آمده است.
در حوزه آبریز زهره سد چم شیر به ظرفیت بیش از یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب در شهرستان گچساران در دست ساخت است.
کهگیلویه و بویراحمد هم اینک دارای ۲ سد شاه قاسم به ظرفیت ۹ میلیون متر مکعب در حومه یاسوج و سد کوثر به ظرفیت کمتر از ۵۰۰ میلیون متر مکعب در غرب گچساران است.
سدهایی که مانع شده اند
سدهایی که در این استان احداث شده همه پشت به استان کرده اند و اگر چه به نام کهگیلویه و بویراحمد اند اما به کام دیگر استانها هستند. سدهای کوثر، مارون و چم شیر اگرچه زمین های کهگیلویه و بویراحمد را به زیر آب می برند اما بخش زیادی از آبهایشان نصیب پایین دست می شود.
مصداق بارز آن سد در دست ساخت خرسان ۳ است که نه تنها مرهمی بر زخم های محرومیت مردم این استان نیست بلکه نمکی بر زخمهایشان بوده و با به زیر آب بردن ۱۷ روستا تنها آوارگی و بی خانمانی را برای آنها به ارمغان می آورد.
صدای مسئولان کهگیلویه و بویراحمد بارها از سهم کم استان از سدهای خودش درآمده ومسئولان استان نیز با انتقاد از تخصیص ناچیز استان از آب سدهایش می گوید: حق این استان در میزان استفاده از آب سدها و رودخانه ها تضییع شده است.
آغاز عملیات اجرایی ساخت سد آبریز کهگیلویه و انتقال آب آن به دشت های حاصلخیز این شهرستان می تواند جان دوباره ای به کشاورزی این منطقه ببخشد و توسعه مناطق گرمسیری استان کهگیلویه و بویراحمد را نیز فراهم کند.
مارون از رودخانههای جنوب غربی ایران از ظرفیت های مهم استان کهگیلویه و بویراحمد و بخصوص شهرستان کهگیلویه است.
این رودخانه از رشته کوه زاگرس در استان کهگیلویه و بویراحمد سرچشمه میگیرد و با عبور از بهبهان و آغاجاری در استان خوزستان جریان مییابد و به نامرود جراحی، تالاب شادگان و در فصلهای پرآب به خلیج فارس میریزد.
رودخانه مارون بیشترین آب را از استان خارج میکند. حوزه آبریز آن، مناطق غربی بویراحمد سفلی و قسمت اعظم طیبی و دشمن زیاری را در بر میگیرد.
رودخانه پرآب مارون با ظرفیت سالانه یک میلیارد متر مکعب در اطراف دشت های پهناور شهرستان کهگیلویه قرار دارد و استفاده چندانی از این ظرفیت برای توسعه کشاورزی منطقه نمی شود.
از ۷۰هزار هکتار زمین زراعی شهرستان کهگیلویه کمتر از یک دهم آن آبی است و در سایر اراضی کشت دیم همراه با هزینه های گزاف و درآمد حداقلی انجام می شود.
شهرستان های کهگیلویه و چرام اکنون با وجود دشت های وسیع و اراضی مستعد کشاورزی و ظرفیت های بالقوه در بخش های مختلف صنعتی و گردشگری ولی به دلیل نبود برخی زیرساخت ها توسعه چندانی نیافته اند.
شغل بیشترساکنان این شهرستانها کشاورزی آن هم به صورت سنتی و فصلی است؛ آبیاری زمین های کشاورزی علاوه بر افزایش درآمد پایدار به شکوفایی بخش کشاورزی این مناطق نیز کمک می کند.
سد کنونی مارون برروی رودخانه مارون که در بخش مرکزی شهرستان کهگیلویه سرچشمه می گیرد با حجم یک میلیارد متر مکعب تنها دشت های تشنه خوزستان را آبیاری می کند.
از آب این سد نه تنها به کشاورزی شهرستان کهگیلویه اختصاص داده نشده است بلکه مخزن این سد بخشی از زمین های بالادست این سد را در کهگیلویه نیز بلعیده است.
در حقیقت مشکلات و آسیب ها و چالش های نهفته در این استان آنقدر زیاد بوده که هم اینک تبدیل به گودال های عمیق شدهاد و پرکردن این گودال ها نیز عزم راسخ، نگاه ویژه و اهتمام جدی می طلبد.
سد آبریز؛ مطالبه جدی مردم و مسئولان کهگیلویه و بویراحمد
ساخت سد آبریز در کهگیلویه و بویراحمد را، به جرات می توان گفت یکی از پررنگ ترین درخواست های مردمی، دانشجویان و حتی مسئولان ارشد استانی است زیرا سالهاست که مردم این دیار دغدغه این سد راهبردی و امید به اجرای آن در دولت مردمی سیزدهم را دارند.
به گزارش ایرنا، سد آبریز اولین اولویت توسعه کهگیلویه و دوای درد توسعه نیافتگی این خطه است چرا که همه کارشناسان آشنا به طرح های ملی و منطقه ای و مشکلات این شهرستان به اهمیت و ضرورت این سد اذعان می کنند.
سد آبریز در کهگیلویه و بویراحمد که قرار است به عنوان دومین سد بر روی رودخانه مارون ساخته شود با داشتن امتیازهای هیدرولوژی، ژئوتکنیکی و منابع آبی موجب کنترل سیلاب های مخرب و تحول در کشاورزی منطقه خواهد شد.
مطالعات نهایی این طرح و انتخاب پیمانکار انجام شده است و به گفته کارشناسان این طرح اقتصادی بیش از ۳۰ هزار هکتار اراضی دیم شهرستانهای کهگیلویه، بهمئی چرام و لنده را سیراب و تنش کم آبی چهار شهرستان را برطرف میکند.مخزن سد آبریز به حجم ۱۳۵ میلیون متر مکعب ساخته خواهد شد.
سد آبریز تنها سدی در استان کهگیلویه و بویراحمد است که مردم استان به صورت ۱۰۰ درصدی از آن منتفع میشوند چرا که بقیه سدها نفع کمی از آنها به استان میرسد.
کام مردمان این دیار تشنه است
نماینده مردم شهرستانهای بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی گفت: سد آبریز میتواند کام تشنه چند شهر کهگیلویه و بویراحمد را سیراب کند و به راستی چرا ما نباید از حقآبه قانونی خودمان برخوردار شویم؟
حجتالاسلام والمسلمین سید محمد موحد با تأکید بر اینکه ساخت سد آبریز مهمترین مطالبه مردم کهگیلویه،بهمئی، چرام و لنده است، افزود: با راهاندازی سد آبریز ۳۵ هزار هکتار زمین در چرام و کهگیلویه زیر آب میرود همچنین حدود ۳۰ هزار شغل ایجاد میشود.
سد آبریز در یک نگاه
مارون از رودخانههای جنوب غربی ایران جزو ظرفیت های مهم استان کهگیلویه و بویراحمد و بخصوص شهرستان کهگیلویه که سالهای زیادی است آب این رودخانه رونق کشاورزی استانهای پایین دست را شتاب بخشیده است.
این رودخانه پرآب و دائمی با عبور از رشته کوه زاگرس در استان کهگیلویه و بویراحمد در پایین دست با اتصال دو رودخانه دائمی چاروسا و موگرمون شهرستان لنده سد بزرگ مارون را طی این سالها به یکی از سدهای مهم در جنوب کشور تبدیل کرده است.
رودخانه مارون به همراه دو رودخانه دیگر شهرستان کهگیلویه ولنده بیشترین آب را از استان خارج میکند.
عملیات احداث سد مارون ۲ معروف به آبریز با هدف انتقال آب به ۲۰ هزار هکتار از زمینهای تشنه شهرستانهای کهگیلویه و چرام که مورد تاکید وزیر وقت نیرو در سفر مهرماه سال ۹۸ به این استان بود
با ساخت این سد، آب بصورت ثقلی از یک تونل به طول چهار هزار ۹۰۰ متر به لولههایی به طول هفت هزارو ۴۰۰ متر انتقال و با احداث تونلی به طول شش هزارو ۴۵۰ متر آب به دشتهای شهرستانهای کهگیلویه و چرام انتقال مییابد.
این سد به گفته معاون سابق عمرانی استاندار کهگیلویه وبویراحمد قرار بود که در نیمه نخست امسال عملیات اجرایی آن آغاز شود.
صنعت، معدن و تجارت
کهگیلویه و بویراحمد براساس پروانه های بهره برداری صادر شده هم اکنون ۷۴۰ کارخانه و ۱۲ شهرک صنعتی دارد.
مسوولان استان شمار کارگران مشغول در این واحدهای صنعتی را هشت هزار نفر اعلام می کنند.
شمارپروانه های بهره برداری صادر شده ۹ دهم درصد پروانه های ایران است، شمار اشتغال ایجاد شده نیز ۴ دهم درصد اشتغال صنعتی ایران و میزان سرمایه گذاری صورت گرفته تنها ۳ دهم درصد سرمایه گذاری صورت گرفته در کشور است.
براساس گزارش های رسمی، در سال ۱۳۷۵ میزان صادرات استان ۸۷ هزار دلار بود در سال ۱۳۸۳ به دو میلیون و ۷۸۰ هزار دلار رسید و این رقم ۱۰ سال بعد به ۱۳ میلیون دلار رسید.
اگرچه مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان ارزش صادرات غیر نفتی این خطه را بیش از ۳۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۲ دانست این در حالی است که استاندار با اشاره به ظرفیت های استان با گله مندی گفت: این میزان صادرات نسبت به ظرفیت و توانمندی اقتصادی استان مطلوب نیست و لازم است بر اساس برنامه هفتم توسعه ارزش صادرات استان تا سال ۱۴۰۴ به ۶۰ میلیون دلار برسد.
امیرتیمور موسویان با اشاره به نوع محصول های صادراتی استان ادامه داد: صادرات سیمان، عصاره گیاهان داروئی، مواد آرایشی بهداشتی، موکت و میوه کالاهایی بودند که این میزان ارز آوری برای استان داشتند.
استاندار در ادامه این نشست با اشاره به بلاتکلیفی نمایشگاههای دائمی استان گفت: تدوین و ساماندهی طرح جامع نمایشگاه دائمی استان، تکمیل و رفع مشکلات آنها برای خدمات فعالیتهای وابسته به این بخش ضروری است
استاندار کهگیلویه وبویراحمد هم به شدت از این وضعیت و اینکه ۸۰ درصد میزان صادرات از استان های دیگر و مبادی گمرکی سایر مناطق از استان خارج می شود انتقاد کرد و خواستار ساماندهی این وضعیت شده است.
فاز نخست تنها کارخانه فولاد کهگیلویه وبویراحمد با تولید سالانه ۲۰۰ هزار تن شمش فولاد و با اشتغال زایی مستقیم ۵۸۲ نفر در سال ۸۲ کلنگ زنی و در سال ۸۸ به بهرهبرداری رسید.با تعطیلی دوباره کارخانه فولاد یاسوج این کارگران بیکار شدهاند موضوعی که دادستان مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد و متولیان امر را وارد ماجرا کرده تا شاید چرخ این واحد تولیدی دوباره بچرخد.
معادن، گنجی که با توسعه کهگیلویه وبویراحمد پیونده نخورده
به گزارش ایرنا، کارخانه فولاد بویراحمد به عنوان یکی از کارخانههای مهم کشور به دلایل گوناگون تعطیل شده است.
ضرورت احیای دوباره کارخانه فولاد بویراحمد
فاز نخست تنها کارخانه فولاد کهگیلویه وبویراحمد با تولید سالانه ۲۰۰ هزار تن شمش فولاد و با اشتغال زایی مستقیم ۵۸۲ نفر در سال ۸۲ کلنگ زنی و در سال ۸۸ به بهرهبرداری رسید. این کارخانه نقش مهمی در توسعه استان کهگیلویه و بویراحمد دارد.
این واحد تولیدی با عنوان بویر صنعت یاسوج از سال ۹۸ به دلیل برخی مشکلات فعالیت تولیدی خود را متوقف کرده بود اما در سال ۱۴۰۰ به چرخه تولید بازگشت اما گویا این بار هم دچار شکست شد و چرخ تولید نچرخید.
به همین دلیل کارگروه حمایت قضایی در محل مجتمع فولاد بویر صنعت- شرکت صنعتی جانیار سگال واقع در فیروزآباد یاسوج تشکیل جلسه داد و ضمن رسیدگی به مشکلات، در اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی مورد تأکید رئیس قوه، مصوباتی در راستای رفع موانع تولید وضع و به دستگاههای متولی ابلاغ کرد.
مشکلات کارخانه فولاد بویراحمد در یک نگاه
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد گفت: این کارخانه بدهکاری در حوزه گاز، برق منطقه ای خوزستان دارد و در زمینه مسائل کارگری نیز قرار است تامین اجتماعی استان اقداماتی را انجام بدهد.
امیر تیمور موسویان افزود: پروانه بهره برداری نیز با مشکل مواجه بوده که هم اینک دادستانی استان دستورات لازم را برای این معضل هم صادر کرده است.
وی ابراز کرد: همچنین این کارخانه در تامین سوخت دچار مشکل بود که قرار شد شرکت فرآورده های نفتی ایران اقدامات لازم را برای رفع این چالش هم انجام دهد.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: هم اینک کارخانه بالای ۲۰۰ نفر ظرفیت اشتغال دارد و ما به دنبال این هستیم که در ادامه زنجیره تولید شمش محصولات پایین دستی را سرمایه گذاری و تولید کنیم.
کهگیلویه و بویراحمد براساس تقسیمات کشوری سال ۱۳۹۵ با حدود ۱۶هزار و ۲۴۹ کیلومتر مربع وسعت، سرزمینی مرتفع و کوهستانی یکی از استانهای جنوب غربی ایران است؛ مرکز آن شهر یاسوج و بین استان های خوزستان، اصفهان، فارس، چهارمحال و بختیاری و بوشهر قرار دارد.
این استان به ۹ شهرستان تقسیم شده و بیش از ۱۷۰۰ روستای دارای سکنه دارد.
کهگیلویه و بویراحمد در سال ۱۳۵۵ خورشیدی از دو استان فارس و خوزستان جدا و یک استان مستقل شد. محدوده جغرافیایی آن از آن زمان تاکنون تغییری نکرده است.
کهگیلویه و بویراحمد با حدود ۱۶هزار و ۲۴۹ کیلومتر مربع وسعت، یک درصد ازمساحت ایران و حدود یک درصد از جمعیت کشوررا دارد وبه طور میانگین در هر کیلومترمربع آن ۴٢نفرزندگی می کند.
جمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد بر اساس سرشماری عمـومی نفـوس و مـسکن آبانمـاه ۱۳۹۰، بـه تعـداد ۶۵۸ هزار و ۶۲۹ نفر بود. ۴۹.۹۷ درصد از این جمعیت را مردان و ۵۰.۰۳ درصد را زنان تشکیل می دهند.
این آمار در پنج سال گذشته افزایش یافته و براساس برخی گزارش ها به بیش از ۷۰۰ هزار نفر رسیده است؛ ۵۲ درصد در نقاط شهری و ۴۸ درصد در نقاط روستایی (ساکن و غیر ساکن ) زندگی می کنند.
همه این آمارها نشان دهنده ضرورت گرفتن تصمیم های راهبردی و نیازسنجی درست و تدابیر و تمهیدات کلان برای توسعه کهگیلویه و بویراحمد است تا بتواند بخشی از شکاف ایجاد شده با سایر استان های کشور را پر