در آستانه ماه مبارک رمضان هستیم و یکی از سوالاتی که ذهن خیلی ها را مشغول کرده این است که روزه داری چه تاثیری بر روی سیستم ایمنی فرد دارد، بخصوص این روزها که شرایط خاص کرونایی در کل کره خاکی زمین حاکم است و نگرانی های که پیامد این بیماری در انسانها ایجاد شده است.
صدای جنوب:
رئیس اداره طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در مطلبی نوشت:
در آستانه ماه مبارک رمضان هستیم و یکی از سوالاتی که ذهن خیلی ها را مشغول کرده این است که روزه داری چه تاثیری بر روی سیستم ایمنی فرد دارد، بخصوص این روزها که شرایط خاص کرونایی در کل کره خاکی زمین حاکم است و نگرانی های که پیامد این بیماری در انسانها ایجاد شده است.
مطالعات و تحقیقاتی که از قبل و در زمان حال مرتبط با این موضوع انجام گرفته است نشانگر این است که اگر افراد طبق الگوی اسلامی تغذیه ای ماه مبارک رمضان برخورد نمایند یعنی وعده های افطار و سحری و میان وعده ها که بیشتر استفاده از مایعات و میوه جات میباشد، بطور مناسب، کامل و سر جای خود انجام گیرند در طول زمان روزه داری اتفاقات مناسبی در بدن بوقوع میپیوندد که باعث بهتر شدن وضعیت سلامتی بدن میشود. در طول زمان روزه داری، بدن ذخایر زائد خود را آزاد کرده و متابولیسم بدن مسیر دیگری را طی میکند. برای تامین انرژی، سوخت و سوز گلوکز شیفت پیدا میکند به کتون بادی ها که برایند اتفاقات این مسیر، تقویت سیستم ایمنی بدن را باعث میشود، و با تقویت این سیستم، شانس ابتلا به عفونتهای مختلف و استعداد ایجاد سرطان در بدن کمتر میشود، همچنین قسمت مهمی از فاکتورهای خطر بیماریهای قلبی عروقی با این شیوه کاهش پیدا میکند و این را هم باید بدانیم که بیماریهای قلبی عرقی با بیش از چهل درصد علت مرگ و میر، شایعترین این علتها میباشند.
البته در رابطه با روزه داری و بیماریها نکته مهمی را باید در نظر داشته باشیم و آن این است که بعضی از افراد از قبل مبتلا به بیماریهای مزمن و خاصی بوده اند که شاید روزه داری بر بدن آنها تاثیر خوبی نداشته باشد که این مورد با نظر و مشورت پزشک باید مشخص گردد که فرد اقدام به روزه داری کنند یا نه.
در رابطه با محدودیت وعده های غذایی اگر از زاویه طب سنتی ایرانی هم به آن نگاه کنیم، دیده میشود که طب سنتی به صراحت تاکید دارد وعده های غذایی در طول شبانه روز از سه وعده به دو وعده تقلیل پیدا کند و دلیل آن را هم تاثیرات بسیار مثبتی که با این محدودیت وعده های غذایی در بدن انسانها از لحاظ سلامتی ایجاد میشود بخصوص با کاهش فاکتورهای خطر بیماریهایی قلبی عروقی و تقویتی که این محدودیت غذایی در سیستم ایمنی افراد ایجاد میکند.
دکتر کیان دهراب پور
رئیس اداره طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج