همه سازمان های آموزشی، حمایتی، قانونگذاری، پلیس، قضایی و … باید با دیدگاه پیشگیری اجتماعی رشد مدار وارد میدان شده و به سلامت جامعه کمک کنند. پیشگیری اجتماعی رشد مدار از سوی دولت و سازمان های مربوط متوجه کسانی است که در معرض خطر ارتکاب جرم قرار دارند و در این میان اطفال و نوجوانان از اولویت برجسته ای برخوردار هستند.
صدای جنوب:
برخورد با جرائم خشن، خواسته عمومی
وقتی صحبت از نیازهای بشر برای ادامه حیات و پیشرفت در امورات میشود، امنیت یکی از مهمترین نیازهای بشر مطرح می شود چرا که بدون وجود امنیت انجام فعالیت های مختلف برای رفع نیازهای انسان تحت تاثیر قرار گرفته و احساس نا امنی و ترس از وجود شخصیت های آسیبرسان و ضد اجتماع، افراد را با نوعی مشکل مواجه می کند.
از طرفی نیز به دلیل فراگیر شدن رسانه ها به ویژه رسانه های مرتبط با فضای مجازی، اخبار مربوط به ناامنی و جرائم خشن در سریع ترین زمان ممکن فراگیر شده و احساس ناامنی و ترس را در بین مردم القا میکند. شاهد این ادعا نیز اخبار مربوط به قتل، زورگیری یا تجاوز است که هرگاه در منطقه یا شهری رخ میدهد، بلافاصله از سوی عموم مردم، سازمانها، نهادها و افراد تاثیرگذار به غیر از همدردی، راه حل های فوری برای برخورد با آن حادثه یا مجازات آنی مسببین ارائه میشود. در جرائم خشن شاید مهمترین اثر مربوط به وقوع جرم، ایجاد جو ترس و وحشت و القای ناامنی است. به همین دلیل بازتاب اجتماعی آن بسیار زیاد، عمیق و فراگیراست. در حادثه قتل پزشک متخصص قلب در شهر یاسوج این موضوع بسیار مشهود بود. ایجاد جو همدردی عمومی با مقتول، بروز خشم و انزجار عمومی از بروز این حادثه و بیان لزوم برخورد فوری با عاملان قتل از پیامدهای حادثه مذکور بود.
برای ما سوال پیش میآید چرا با وجود قوانین سخت و به ظاهر بازدارنده، باز هم شاهد جرائم خشن هستیم؟
جواب این سوال چند وجهی است و کاهش جرائم خشن محصول چندین عامل اساسی است.
اجرای کامل قانون، نوع تربیت خانوادگی، آموزش صحیح کودکان و نوجوانان، فرهنگ خاص مردم در مناطق مختلف کشور و … همه وهمه بر وقوع جرم خشن تاثیرگذارند. متولی این عوامل در کشور ما نیز متفاوتند لذا زمینه سازی برای کاهش جرائم خشن مستلزم هماهنگی سازمانها و ادارات مختلف است. این هماهنگی ها هم همیشه در کشور ما سخت و زمانبر است و به دلیلی سختی آن همیشه آسانترین روشها که همان روش قهری و پلیسی است، به ذهن متبادر می شود.
قطعا اگر روشهای قهری و پلیسی اثرگذار بود، با دستگیری، مجازات و حتی اعدام مرتکبین، جرائم خشن پایان می یافت ولی عملا میبینیم هر چند وقت یکبار در گوشه ای دیگر شاهد تکرار این جرائم هستیم.
بنابراین بازهم راهی نمی یابیم جز درمان اساسی مشکل و راهی نیست جز آموزش صحیح، رفع مشکلات اقتصادی، اجرای کامل قوانین و توجه به بنیان خانواده.
بر این اساس همه سازمان های آموزشی، حمایتی، قانونگذاری، پلیس، قضایی و … باید با دیدگاه پیشگیری اجتماعی رشد مدار وارد میدان شده و به سلامت جامعه کمک کنند. پیشگیری اجتماعی رشد مدار از سوی دولت و سازمان های مربوط متوجه کسانی است که در معرض خطر ارتکاب جرم قرار دارند و در این میان اطفال و نوجوانان از اولویت برجسته ای برخوردار هستند.